Jun 30 • Martin Boye

1:a juli är alltid speciellt!

Den 1 juli 1978 trädde Arbetsmiljölagen (AML) i kraft—en milstolpe som fortfarande sätter ramarna för svenskt arbetsmiljöarbete.

Historisk bakgrund

Industrialiseringens snabba expansion under 1800-talet introducerade en rad riskfyllda arbetsmoment och farliga arbetsmiljöer. Antalet allvarliga olyckor ökade dramatiskt, vilket drev arbetarrörelsen att kräva tydliga skyddsregler. Lagstiftningshistoriken visar en successiv förstärkning av kraven:

1889 : Första arbetarskyddslagen ( mot olycksfall )
1912 : Arbetarskyddsstyrelsen bildas ( blev Arbetsmiljöverket 2014 )
1949 : Arbetarskyddslagen ersätter äldre lagar
1978 : Arbetsmiljölagen ( AML ) träder i kraft
1991 : Systematiskt arbetsmiljöarbete ( SAM ) införs
2001 : Ett tydligare fokus på psykosocial arbetsmiljö införs
2016 : Föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder i kraft ( OSA )
2025 : Omfattande regelstruktur införs ( 64 föreskrifter blir 15 nya föreskrifter )

Ambition & minimikrav

I utbildningssammanhang är jag alltid noga med att förklara att Arbetsmiljölagen är en ramlag som definierar grundnivån för vad som är den acceptabla nivån för arbetsmiljö. Det är absolut förbjudet att vara sämre men många gånger önskvärt att vara bättre ( ambition ).

Egentligen behöver man bara förstå och ta till sig första paragrafen i första kapitlet i lagtexten för att verkligen förstå grunden till ett säkert och hållbart arbetsliv.

Innanklok

Det är just det förebyggande arbetet som är hela poängen med lagstiftningen och säkerhetsarbete generellt. Men det är också det som är så enormt svårt för oss människor att relaterat till när det inte har hänt oss och när det dessutom kostar resurser ( för det gör det alltid ).  Men kostnaden för att vara efterklok är väldigt mycket högre: mänskligt lidande, skadat varumärke och ekonomiska förluster.  

Jag har tyvärr träffat många exempel genom åren som sagt dom "klassiska" orden

"... det var tvunget att hända en olycka först för att det skulle bli ändring"

Det är så tragiskt men tyvärr väldigt vanligt. Alla vet egentligen om vad som borde och måste göras, men man väntar på det oundvikliga. Så min uppmaning är att agera "innanklokt" så undviker ni att bli efterkloka med juridiska, moraliska och finansiella bakslag.  

Förståelse & Ansvar

Det kan te sig svårt & krångligt att omsätta AML och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS) i den egna verksamheten. Kom ihåg att varje regel har sitt ursprung i konkreta olyckor och ohälsotal. Verkets uppdrag är att lägga grunden för ett långt, friskt och hållbart arbetsliv—inte att ”försvåra” för näringslivet. Lagstiftningens uppgift är att spegla riskerna i arbetslivet och sätta förhållningsregler och förbud där det krävs, allt för vår skull. 

Ytterst är det arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön uppfyller lagens krav. Det görs via ett välfungerande Systematiskt arbetsmiljöarbete som integreras i ordinarie ledningsprocesser. Bristande efterlevnad är inte ett administrativt eller individuellt fel—det är ett alltid ett organisatoriskt misslyckande. Glöm dock inte bort att du som anställd har ett stort och betydelsefullt arbetsmiljöansvar enligt lag ( AML 1977:1160 kap3. 4§ ) att följa och bidra till en god och säker arbetsmiljö. 

Avslutande ord...

Den 1 juli påminner oss varje år om varför AML finns: för att skydda människor och skapa lönsamma, hållbara organisationer. Säkerställ att ert SAM inte bara uppfyller minimikraven utan fungerar som en katalysator för verksamhetens långsiktiga konkurrenskraft.

Behöver ni hjälp, rådgivning eller bara en audit av ert arbetsmiljöarbete? Kontakta oss så hjälper vi gärna till att höja nivån och säkerställa att er ambition för arbetsmiljön blir verklighet. 

Martin Boye
+46707902191
martin.boye@qvality.se
Skapad med